Beslisboom

Beslisboom

“Beslisboom”

Mensen met autisme hebben vaak een sterke behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Daarom kunnen ze een mentale beslisboom creëren als een manier om zich voor te bereiden op mogelijke uitkomsten en om controle te houden over situaties.

Een mentale beslisboom is een denkstrategie die mensen met autisme vaak gebruiken om complexe situaties te begrijpen en beslissingen te nemen. Stel je voor dat je een boom voor je ziet, waarbij elke tak staat voor een mogelijke keuze die je kunt maken en elke vertakking vertegenwoordigt een mogelijke uitkomst van die keuze. Mensen met autisme hebben de neiging om deze denkbeeldige boom te gebruiken om vooraf verschillende scenario’s te overwegen voordat ze een beslissing nemen.

Hier is een voorbeeld om het concept te verduidelijken: Stel dat je voor de keuze staat om naar een feestje te gaan. Voor iemand met autisme kan het mentale proces er als volgt uitzien: ze visualiseren zichzelf op het feestje (tak 1), bedenken mogelijke interacties en gesprekken die ze kunnen hebben (tak 2), en overwegen hoe ze zich zouden voelen in verschillende situaties (tak 3). Aan de andere kant, als ze ervoor kiezen om niet naar het feestje te gaan, denken ze na over hoe ze hun tijd zouden doorbrengen (tak 4) en wat de mogelijke consequenties zijn van het missen van het feestje (tak 5).

Op deze manier helpt de mentale beslisboom mensen met autisme om grip te krijgen op complexe situaties en om weloverwogen beslissingen te nemen. Het stelt hen in staat om potentiële problemen te identificeren en om zich voor te bereiden op verschillende uitkomsten, waardoor ze zich meer comfortabel voelen bij het nemen van beslissingen.

– – – – – – – – – – – –

Mijn beslisboom is er gewoon. Ik creëer deze niet bewust zelf, wat er ook gebeurt: ik heb direct een complete boom in mijn hoofd met een (soms oneindig) aantal opties. Handig, zou je denken, en dat is het vaak ook. Maar het kost zo ontzettend veel energie…